Indici tranzactii

Cei 21 de ani fără recesiune din Australia, s-ar putea încheia și ar necesita o reducere a dobânzii cheie la un minim istoric. Randamentul superior a dus la o apreciere istorică de aproape 90% a dolarului australian față de dolar și euro în ultimii 3 ani, dar în ultimele săptămâni a fost cea mai slabă valută dintre majore.

Povestea de succes a dolarului australian se apropie de sfârșit?
Pericolul a fost simțit încă de săptămâna trecută de Banca Centrală a Australiei, care a redus dobânda de referință cu 0.25%, la 3.25%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Suplimentar, investitorii în piața valutară se așteaptă ca în proporție de 80% dobânda cheie să fie redusă și în Noiembrie, iar relaxarea politicii monetare să însumeze 100 de puncte procentuale până în toamna anului viitor.
“Investițiile în resurse naturale vor atinge maximul anul viitor și ar putea fi la un nivel mai scăzut decât ne așteptam“, a motivat guvernatorul RBA decizia care a luat prin surprindere investitorii. Totodată, oficialii de la anitpozi sunt îngrijorați de perspectivele de încetinire economică din China, principalul partener de comerț.

Investitorii speculează că declinul exporturilor afectează bunăstarea, veniturile și consumul, iar consecința va fi o reducere a diferențialului de dobândă dintre dolarul australian și valutele ieftine precum dolarul, yenul sau euro, chiar dacă economia locală este mai solidă decât cea europeană sau americană. Pe de altă parte, ajută sectorul manufacturier și turismul.
In ultimele doua sesiuni de tranzactionare, AUD-ul a aratat ca se opune aversiunii fata de risc ce a dus la un declin intraday considerabil al indicilor bursieri si este pentru prima data in ultimele saptamani cand arata mai performant decat piata. Cauzele:
-pe de o parte datele mixte din zona Euro respectiv Asia, reinnoirea temerilor legate de zona euro (comentarii Draghi, FMI, 10yr Spanish benchmark), in timp ce China a anuntat injectii de lichiditate in pietele financiare (250 miliarde yuani)
-pe de alta parte aspectele tehnice, audusd fiind intr-o zona cheie de suport, 1.0180, dupa un trend minor descendent, unde cel putin o corectie minora de grad 1 de 2-4 zile se impune. EurUsd in schimb a revenit in zona cheie de suport a trendului intermediar, 1.2800.
Putem spune ca in acest moment avem zone cheie de suport ce vor decide evolutia pe termen scurt si poate mediu. Drept catalizator am putea considera indicele SP500, unde schimbarea trendului intermediar ascendent (sub 1420) ar aduce perspective bearish cel putin pe termen scurt (trend minor initial) cu prima tinta zona 1360.